Efter att den ryska flottan anlänt till Österbotten, fick generalmajoren Alexander Golowin order om att rekognosera den svenska kusten. Holmöarna, mitt i Kvarken, fick utgöra en anhalt på vägen mot Umeå.
På Holmön tas sju män tillfånga som lotsar under den fortsatta färden in mot Umeå.
Klockan sex på morgonen den 18 september hörs några kraftiga knallar utifrån Småholmarna vid Djupsundet. Därmed är den ryska närvaron annonserad.
Umeås försvar utgör för tillfället nominellt 400 soldater förlagda i staden och dess närhet. Uppe vid sockenkyrkan på Backen har bondekapten Nassacken 270 bönder i beredskap. Vaktposter finns utplacerade framförallt nere vid älvmynningen. Landshövdingen Anders Erik Ramse ger omgående order till den lokale befälhavaren, kapten Salomon Bohm, om att sätta försvaret i högsta beredskap.
Det enda man än så länge med säkerhet vet, är att fiendens soldater finns där ute vid älvmynningen. Men hur många är de? Och vilka är deras planer? På vilken sida av älven tänker de landstiga? På båda sidor? Ramse beordrar uppställning vid Djupbäcken.
Ett sjuttiotal illustrationer
Boken är rikt illustrerad med historiska kartor och kolorerade teckningar som åskådliggör ryssarnas färdväg och rörelser i samband med landstigningen på Holmön samt fiendens intagning och brandskattning av Umeå. Här redovisas också svenskarnas taktiska och strategiska förflyttningar och vad som försiggår i staden inför fiendens ankomst samt den därefter ofrånkomliga reträtten och flykten ut ur staden. Även några viktiga skrivelser och andra dokument finns avbildade.
Vildmännens stipendium för ”Ryssen kommer!”
Västerbottens Regementes musei- och traditionsstiftelse har beviljat ett stipendium ur stiftelsens fond med femtontusen kronor för boken ”Ryssen kommer! Om den olycksalige landshövding Ramse och den ryska galärflottans tillslag mot Holmön och Umeå i september 1714.”
Boken belyser ett skeende i Umeå och Västerbotten som tidigare inte har beskrivits närmare. Förutom ryssarnas framfart i Umeå stad ges en god bild av hur strävsamt livet var i länets övriga del. Nordiska krigets vedermödor drabbade västerbottningen dubbelt. Först hade man tingats till enormt stora utskrivningar av soldater sen hade man att ta emot flyktingar från kriget och slutligen ta hand om de retirerande svensk-finska soldaterna.
Stiftelsen, som har att bidra till kunskap om försvarets verksamhet i Västerbotten genom åren, finner att boken bidragit till att allmänheten på ett spännande och lätt tillgängligt sätt kan ta del av denna historiska episod.
Kontakt: Ordf. Gunnar Söderström, https://www.vildmannastiftelsen.se/
Några röster om boken:
Författaren diskuterar ingående två ytterst kontroversiella frågor nämligen stadsbrandens uppkomst och landshövding Ramses eventuella skuld till det svenska debaclet och eventuella defaitistiska kontakter med de ryska anfallarna.
Han visar hur inte bara den finska rikshalvan utan även delar av den svenska utelämnades åt fienden under kungens långvariga bortovaro under Stora nordiska kriget.
Boken Ryssen kommer! utgör ett värdefullt bidrag till umensisk och västerbottnisk historia.
Lars-Göran Tedebrand
Professor emeritus i historisk demografi vid Umeå universitet
Fil. doktor och docent vid Uppsala universitet